Termelők

Pár gondolat partnereinkről:

Népes csapat dolgozik azon nap mint nap, hogy Nagyszokoly lakóinak asztalára valóban jó minőségű, helyben termelt fokhagyma, vöröshagyma, paprika és paradicsom kerülhessen. A kis Tolna megyei községben az önkormányzat mindent megtermel, sőt, a finom alapanyagokból már saját feldolgozóüzemükben állítják elő a Sólyom márkanévre hallgató hazai savanyúságot, illetve a település saját tésztáját is. Több tucat termelő mellett velük is rendszeresen találkozhattok a Spájzon!

Több hektáros gyümölcsösök, saját feldolgozóüzem, hűtőház, de leginkább családi összefogás és szívből jövő munka eredménye, hogy a györkönyi Hidasi Györgyék ivólevei rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Aki törzsvendég a Spájzon, már tudja, hogy milyen finomságokat talál itt: az ivólevek között meggyes, őszibarackos, körtés, sőt még homoktövises is kapható.

Unyi Mária nem valami puccos vidéki villát keresett ahhoz, hogy önálló gazdálkodásba kezdjen. A decsi hegy lábánál szerényen megbúvó bájos, 110 éves épület ugyan komoly felújítást igényel, mégis remek porta ahhoz, hogy Marcsi saját maga megtermelhesse azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amikből aztán olyan finomságok készülnek, mint a bodzás-levendulás eperlekvár vagy a rózsaszörp. Ottjártunkkor éppen rózsát szüretelt egy újabb finomsághoz, és a kóstolószobát, de még a csokoládéműhelyt is megmutatta nekünk. Szenzációs termékeit egész évben megtaláljátok nálunk.

« 14 A 14 »

Negyedszázada foglalkozik kosárfonással a tolnai Rottler Ádám, aki igazi “saját utas” ember. Hálás azért, hogy tud fonni és amint ő mondja, nem köti béklyó egy gyárhoz, kötött munkahelyhez, ahol lélekölő munkát kellene végeznie. Szeret olyan dolgot létrehozni, amit mások szívesen fognak a kezükbe, és a munkájáról órákat tud beszélni. Tapasztalhatták ezt azok is, akik a Spájz korábbi eseményein megfigyelőként mellé szegődtek. Mindenkit biztatunk is arra, hogy fonás közben álljon Ádám mellé a Spájzon, hátha elleshet, vagy akár ki is próbálhat pár fogást a mestertől, aki képzett tanító is egyben.

Nem titkoljuk, hogy irigykedve tekintünk a két decsi hölgyre, Takács Gyöngyire és lányára, Cindel Máriára, hiszen a nyári szezont egy gyönyörű levendulamezőn tölthetik. A saját termesztésű levendulából számos terméket, többek között levendulaszörpöt, levendulás sót és cukrot, levendulás kekszet és sok más finomságot készítenek. Ezeket bárki megkóstolhatja a Spájzon!

Nem is volt kérdés a paksi Ambach Erika számára, hogy a keramikus szakmát válassza. 15 éve formázza, díszíti az agyagot töretlen lelkesedéssel, a szakmája iránti nem csökkenő elhivatottsággal. Azt mondja, bár nehéz, a legszebb munka az övé, hiszen mindig valami újat, kreatívat alkothat, arról nem is beszélve, hogy megörvendezteti vele azt, akihez végül kerül a terméke. Munkáival a Spájzon is találkozhattok.

Az ifjú Mayer Antal fehérborai személyes kedvenceinkké váltak, bárhol megállják a helyüket az országban, a Kovács család Fabro Pincészete pedig igazi gyöngyszeme a város szívébe ékelődött pincefalunak, amely sikereiknek köszönhetően ismét felkerült az ország bortérképére. Termékeiket egész évben megtaláljátok üzletünkben!

Nem kis kockázatot vállalt Babai István fotós, amikor elkísérte az Agricumot Müller Józsihoz – több száz körülöttünk repkedő méh társaságában kísértük figyelemmel a fiatal paksi méhész aktuális teendőit. A család ürgemezei birtokán körülbelül 70 kaptárban dolgoznak serényen a méhek, egy-egy méhcsaládban akár 70-90 ezer dolgozó méh is lehet. A Spájz látogatóinak jó hírünk van, beindult a szezon, éppen virágzik a repce, majd következik az akác és a napraforgó, szóval Müllerék résen vannak és mindig aktuális finomságaikat hozzák el számunkra.

A Bölcske közeli Szentandráspusztán lestük meg, hogy viseli magát László Kati húsz rakoncátlan kecskéje és álmos nyugalmassággal legelésző tehene. Míg Kati éppen a televíziós szakmát hagyta ott, hogy tejfeldolgozással és sajtkészítéssel foglalkozhasson, az állatok folyamatosan Babai István lencséje előtt pózoltak. Kati közben előhozta kedvenc sajtjait, amelyekből számosat ti is megkóstolhattok a Spájzon: a termelői piacra fűszeres gomolyát, parenyicát, áfonyás-lilahagymás, medvehagymás és kapros-fokhagymás sajtot is hoz, ne hagyjátok ki!

A Melágia új kézműves szappanjai már az Agricumban is kaphatóak. A kecsketejes szappan intenzíven táplálja a bőrt és ricinusolaj tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású is. A levendulás szappan nyugtató relaxáló hatása mellett bőrradírozó is, a teafaolajos szappan zöldanyag tartalma fokozza a szappan méregtelenítő, tisztító, gyulladáscsökkentő hatását, így problémás bőrre de akár borotválkozás után is kitűnő. A mentás-mákos szappan regenerálja és intenzíven táplálja a bőrt, a menta élénkítő hatású,a szappanban lévő mákszemek pedig bőrradírozóak. Próbáljátok ki ti is!

A szálkai Patton Petra és Németh Bálint minden alkalommal lenyűgöz minket kreativitásával és reméljük, hogy azokkal is így lesz, akik ellátogatnak március 19-én a Spájzba, az Agricum termelői piacára az Erzsébet Nagy Szálloda előtti térre. Petra a pár kreatív menedzsere, aki az aszalt gyümölcsöket, a gyümölcs- és zöldségchipseket és a mézeket is egészen különleges köntösbe öltözteti, Bálint pedig az az ezermester méhész, aki nélkül sem az aszaló, sem a kerítés körüli veteményes nem épülhetne meg. Az aszalt nyalánkságok és a gyümölcschipsek is hagyományos csikós tűzhelyen készülnek, de Petra az otthoni boszorkánykonyhában már egészen új termékek készítésén dolgozik: ott jártunkkor éppen házi müzli szeletet gyártott, de a tervek szerint a nyers konyha felé is kikacsintanak. Aki szeretné tudni mit jelent ez pontosan, jöjjön el és találkozzon velük a Spájzban!

Hizlaltatott mellett saját nevelésű sertésekből készíti füstölt árui széles választékát Szabó Viktor, akinek kezei közül négy éve kerülnek ki a jobbnál jobb házi készítésű finomságok. A disznóságokat nagy gondossággal, hagyományos füstöléssel állítja elő, így a hagyományos ízvilágot kedvelők garantáltan megtalálják kedvenceiket a paksi termelő termékei között.

Ha valami igazán különleges ajándékkal készülnétek nő ismerősötök számára, van pár tuti ötletünk hozzá: a jázminos étcsokoládé igazi kuriózum, ugyanis a dombóvári csokoládémester, Gábriel Sándor igazán ritkán készíti, mivel a kandírozott jázminszirmok Spanyolországból érkeznek hozzá. A cukorba forgatott ibolyaszirmok szintén igazi különlegességnek számítanak, de az édességek mellett más újdonsággal is készültünk. A Ridikül műsorából is ismert Decsi-Kiss Dorka gyönyörű, kézzel készített gyöngyékszerei már kaphatóak az üzletben, gyönyörködjetek benne ti is!